Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 18:08 - МВЕЦ „Моста” на язовир „Тича”
Автор: edia Категория: Регионални   
Прочетен: 3200 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.01.2009 14:45


Велики Преслав image Строящата се МВЕЦ „Моста” не слиза от дневния ред на обществеността във Велики Преслав
image image
   
image image
 

На 24 ноември се проведе среща, инициирана от Общински съвет и Общинска администрация, свързана с изграждането на МВЕЦ „Моста” на язовир „Тича”. На нея бяха поканени шестимата народни представители от област Шумен, но за съжаление и огорчение на гражданите и общинското ръководство, те не само че не дойдоха, но не поднесоха и извинения за отсъствието си.
Организаторите осъществиха идеята си – зам.-кметът инж. Красимир Попов запозна присъстващите със свършеното досега – кореспонденция, срещи. Председателят на Общински съвет г-жа Миглена Ангелова прочете отговора от кабинета на министър-председателя. Доминираща нотка в изказванията на гражданите беше тревогата от безводието, което бъдещата МВЕЦ ще причини не само на жителите на община Велики Преслав, но и на Шумен и Търговище. Техните въпроси – кой стои зад строежа на централата, как се отчитат и документират водните количества, подавани за МВЕЦ „Миланово”, как се измерват водните количества, постъпващи в язовира и още много други – останаха без отговор, тъй като нямаше пред кого да бъдат поставени.
Предложенията: да се направи подписка, да се създаде сдружение, което да защитава гражданските права и интереси на жителите на общината, да се проучи подробно процедурата по обявяването на инвестиционното намерение и да бъде атакувана в слабите й пунктове, да стане обществено достояние фирмата-инвеститор и стоящите зад нея физически лица.
Всеобщото мнение е, че отстояването на позицията срещу строителството на МВЕЦ „Моста” ще продължи с всички законови средства. 

 

 

Шумен

За промяна в статута на язовир "Тича" настояват общинските съветници

2008-12-02 21:04:23

image

Местният парламент прие декларация, в която се настоява да бъде изготвен нов водостопански баланс на водоема

автор: Недка ТУНЕВА

Документът, приет на извънредната сесия, гласи, че следва да бъде гарантиран ефективен контрол и подчинен режим на водоползване за енергодобив от яз. "Тича". В декларацията, копие от която ще бъде изпратено до президента Георги Първанов, до премиера Сергей Станишев и до председателя на Народното събрание Георги Пирински, се настоява до изпълнението на поставените искания строителството на МВЕЦ "Моста" да бъде спряно. На извънредната сесия общинските съветници взеха решение кметът на общината да направи необходимите постъпки пред компетентните държавни органи за промяна статута на яз. "Тича" с приоритет за водоснабдяване.
Общо 31 общински съветници присъстваха на извънредната сесия, в залата присъстваха и представителите на фирмата инвеститор "Касиопея 7" ЕООД Даниела Димитрова и Атанас Паунов, областният управител Тодор Тодоров, директорът на Басейнова дирекция за Черноморски регион инж. Венцислав Николов, управителят на ВиК - Шумен инж. Светлозар Дамянов, управителят на "Напоителни системи" ЕАД клон Шумен Музафер Ехлиманов, бившият директор на шуменското ВиК дружество инж. Йордан Величков.
По време на дискусията кметът Красимир Костов припомни, че обществените нагласи недвусмислено показват притеснението от нарушаване на нормалното водоползване на вода от язовира, при изграждането на МВЕЦ "Моста". Кметът поясни, че идея за мини водна електрическа централа на "Тича" е била обсъждана още при самото строителство на язовира, но специалистите не са подкрепили това решение. Стъпвайки върху данните от експлоатацията на язовира в последните 30 г., съотношенията на количествата водна маса в язовира към момента и изготвените от специалисти анализи, кметът Костов заяви, че опасенията, свързани със застрашаване на водоснабдяването са основателни. По думите на градоначалника всички експертни становища показват, че МВЕЦ-ът ще функционира неефективно. Кметът визира решението на проблема в три пункта - отмяна на решението на водоползване, спиране на строителството на МВЕЦ "Моста" и промяна в статута на яз. "Тича". Красимир Костов обясни, че приоритетно трябва да бъде осигурено водоползването, следвано от осигуряването на напояването на селскостопански площи.
В хода на дискусията общинските съветници поставиха акцент върху данните от трите експертни оценки - разработената от експерти от ГЕРБ, становището, възложено от ВиК - Шумен на независимия експерт Карл Петков и заключението на специалистите от "Басейнова дирекция" - Варна. На сесията стана ясно, че балансът на язовира, направен от "Басейнова дирекция" - Варна, е изготвен на база 31-годишната експлоатация на водоизточника. В изказването си директорът на Басейнова дирекция за Черноморски регион инж. Венцислав Николов застъпи тезата, че ако бъде изграден МВЕЦ "Моста", ще бъде включен на последователен режим с МВЕЦ "Миланово" и няма да ползва отделно вода. В баланса на Басейнова дирекция е отчетено, че ако има засушаване в 2-3 последователни години ще бъде ограничена дейността на МВЕЦ-а. "Трябва да се намалят загубите, които са огромни, в това е големият резерв" каза инж. Николов.
Управителят на ВиК - Шумен инж. Светлозар Дамянов насочи вниманието към факта, че специалистите от дружеството не са подписали анализа за състоянието на водните количества в язовира и подчерта, че водостопански баланс в истинския смисъл на думата не е правен от 1985 г. Инж. Дамянов постави въпроса колко е свободният обем в язовира и поясни, че средногодишният приток е 195 млн. куб, а обемът, който трябва да се поддържа е 250 млн. кубика, защото така се гарантира две години вода за водоснабдяване и една година за напояване. "Никой от експертите не може да каже колко са дънните наноси, всички са единодушни, че свободният резервен обем за енергодобив е 29 млн. куб., централата ще работи в неравномерен режим", каза инж. Дамянов. Той изрази сериозни опасения, че слизайки под санитарния минимум от 110 милиона кубика ще започнем да пием вода с влошени качества.
От името на инвеститора "Касиопея 7" ЕООД Даниела Димитрова заяви, че жителите на Шумен няма да останат без питейна вода и вода за напояване по вина на дружеството. "Целият контрол е в административните актове, които издава и подписва министърът на околната среда и водите и той носи съответната отговорност" каза Димитрова. Областният управител Тодор Тодоров информира общинските съветници, че полученото становище на Министерство на регионалното развитие и благоустройството е строежът на МВЕЦ "Моста" да бъде спрян и да бъде изготвен нов водостопански баланс на яз. "Тича". Общинските съветници гласуваха и останалите точки, включени в дневния ред на сесията - докладната за кандидатстването с проект за подобряване на градската среда в Шумен, назначаването на Валентина Радева за дипломиран експерт счетоводител в областния диспансер за пневмофизиатрични заболявания със стационар и продажбата на общински жилищен имот.

 

 

SOS - да спасим язовир „Тича“

Написано от zemia-news.bg   
Вторник, 16 Декември 2008 23:24

Язовир „Тича“ е проектиран и е започнат да се строи с основно предназначение - напояване. В началото на 1971 г. правителството поставя допълнителна задача - да се предвиди в полезния обем вода за питейни нужди и режимът за вземане на вода за напояване да не води до изчерпване на водата за питейни нужди! Главните проектанти инженерите Васил Филипов и Петър Даракчиев решават отговорно тази правителствена задача с повдигане котата на преливника и проектирането на отделна кула за вземане на водата за питейни нужди и избират подходящо място с кота, около половината от най-дълбокото място в язовира. С това се подсигурява условието питейната вода да се взема малко под средата на полезния обем, където е студена и най-чиста!

Талантливите инженери отхвърлят категорично идеята да се строи ВЕЦ под язовира! Основните им доводи са два: Първият е, че икономически по-изгодно е да се използва водата за напояване, и вторият, че със строителството на язовири се подобрява водният баланс на България! По течението на река Тича, след язовира няма подходящ терен да се построи друг язовир и веднъж акумулирана водата в яз. „Тича“, чрез евентуален ВЕЦ ще изтича в морето, без да се напоява с нея!
Река Тича е сравнително малък воден отток и не е в състояние да пълни и поддържа водното количество от над 300 млн. куб. м в язовира и за това земнонасипната стена е разположена от хидроспециалистите на стратегическо място, което й осигурява голяма водосборна област и за това яз. „Тича“ на практика е многогодишен изравнител! Събирането на водата в него е в силна функция от водоността на годините. При поредица от сушави години е голяма опасността да няма вода не само за напояване, но и за питейни нужди. А за ВЕЦ въобще не може да се мисли!
На 20 май 2005 г. в брой 43 на ДВ министърката МОСВ Долорес Арсенова обявява, е е постъпило заявление от „Касиопея-7“ ЕООД за издаване на разрешително за водоползване от яз. „Тича“, чрез изграждане на „малка“ ВЕЦ. Определението „малка“ е за заблуда. В обявлението пише - водно количество - 5 куб. м/сек, лимит на ползваната вода - до 130 млн. куб. м годишно, и режим на водоползване - целогодишно, след осигуряване на необходимите обеми за питейно-битово водоснабдяване и на подчинен режим през напоителния сезон. Така цитираният воден режим на ВЕЦ предоставя възможност на частника „инвеститор“ да злоупотребява и превишава разрешения му годишен лимит, най-вече поради окаяното състояние на наличната в страната система за количествен и качествен мониторинг на водите и е налице възможността за много субективизъм при преценка на водното количество, което ВЕЦ-ът ще ползва от яз. „Тича“. Налице е опасността да се използва от ВЕЦ-ът не само водата за напояване, а и тази за питейни нужди. Но повече от сигурно е, че ВЕЦ-ът ще води постоянно до падане на нивото на водата в язовира и качеството на водата ще се влошава застрашително. Ще се увеличава микробиалната замърсяемост, органичното замърсяване и от количествата от фитопланктон във водата на язовира. И за това ние от гражданския инициативен комитет за спасяване на яз. „Тича“ смятаме, че МОСВ, преди да отпуска средства за частни инвеститори, трябваше да отпусне средства за пречиствателна станция под язовира, с която да се подсигури на над 200 хиляди граждани на България да пият чиста вода! На 20.07.2005 г. е отпуснат безлихвен кредит на фирма „Касиопея“, защото нейната собственичка Лидия Велчева била някаква близка на министър Долорес Арсенова! Започва се проектирането без реален воден баланс на водата в яз. „Тича“ и точна оценка на наличните свободни водни маси. Фирма „Касиопея“ не е собственик на земята и започва да се проектира и строи ВЕЦ! На проведената дискусия в края на октомври 2008 г. в община Шумен тогавашният архитект на Върбица потвърди, че строителството е започнало, без да има заповед от Държавна агенция по горите, че е прехвърлила собствеността на площта от горския фонд под язовира, където ще се разположи напорният тръбопровод на ВЕЦ-а, за собственост на фирма „Касиопея“! И сме много огорчени, че в началото на ноември се получи такава заповед под № 1264 от 2.07.2008 г. И това ако не е корупция и пренебрегване на интересите на над 200 хил. български граждани. В тази заповед не се казва, че земята от горския фонд се дава на Лидия Велчева, срещу „заменка“, а се издава въз основа на някакъв устройствен план на община Върбица! Земята под язовирната стена е държавна, а не на община Върбица и тя няма никакви права да прави каквито и да се устройствени планове там. Да не говорим, че какъвто и да е устройствен план трябва да се подложи на обществено обсъждане от заинтересованите граждани, а това са предимно гражданите на общините Шумен, Търговище и Велики Преслав. Следва, че „невежеството“ на кмета на община Върбица е използвано за скрито узаконяване на тази ВЕЦ.
Отвсякъде мирише на корупция и ние настояваме за бързо реагиране от страна на държавните органи и да се спре това вредно за региона строителство. Сега над 200 хил. граждани са в положението на кучетата и кервана.
Ние си лаем, а богатите си строят и хич не се трогват от нашите протести.




Тагове:   язовир,   моста,   МВЕЦ,


Гласувай:
0




Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: edia
Категория: Регионални
Прочетен: 20576
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930